top of page


Historien om det lilla hantverksbageriet
Det började med den där surdegen. År 2015 började Sara att baka riktigt surdegsbröd, utan jäst, hemma i köket i lägenheten i Stan. Surdegen tog över mer och mer och bröden blev fler och fler. Till slut blev det för mycket att äta upp i hushållet och Saras arbetskollegor blev försökspersoner. Kollegorna tyckte efter ett tag att Sara inte kunde bjuda på bröd hela tiden och de ville betala för sig. Så Sara startade då Umeås första ”facebook-bageri” och bakade bröd till försäljning mot förbeställning. Kunderna bokade bröden och kom och hämtade hemma i hallen i lägenheten i Stan. Plötsligt dök gården med stort G upp och flyttlasset gick från Staden till Gården. Efter att ha hyrt ett kök så blev längtan efter en egen lokal stor och
därför inreddes Västerbottensgården hemma på gården till ett bageri. Till sovrummet flyttade en degblandare och i det gamla lantköket flyttade stenugnen Stenis in. Salen inreddes med äldre möbler till ett mysigt kafé och övervåningen har också fått lite kärlek. Med en dröm om lokalproducerat spannmål så har bageriet fått tillökning av en virvelkvarn. Från ax till limpa med Västerbottniskt spannmål alltså! Så, den där surdegen tog över livet kan man säga. Väl mött! / Sara
Historien om kvarnen i Öre
Drömmen om att få baka bröd på spannmål som odlats och malts lokalt har funnits sedan Sara började baka surdegsbröd. Att möjliggöra hållbara jordbruk i Ångermanland och Västerbotten som odlar spannmål utan gifter är något som ligger Sara varmt om hjärtat. Dessutom bidrar det till fler arbetstillfällen på landsbygden och håller markerna öppna - allt för att göra landsbygden mer levande! Därför var det naturligt att Sara började arbeta för att investera i en kvarn och År 2023 flyttade en virvelkvarn in i bageriet- bättre mjöl än virvelmjöl finns inte! Har du provat?
Lokala odlare
Här är de - våra lokala spannmålshjältar som levererar säd till kvarnen!
Lars Lindström
Eldsmark, Husum
Lars brinner för att bevara och odla kultursorter och äldre sorter av spannmål. Allra helst odlar han Råglosta och speltlosta- riktigt gamla sädesslag. Till bageriet leverar Lars i första hand dala lantvete som han odlar på samma sätt som sina farföräldrar. Lars är ordförande för Föreningen Allkorn som arbetar med att bevara kulturssorter.
Mikael Olofsson,
Renbergsvattnets lantbruk, Burträsk
Renbergsvattnets lantbruk är ett KRAV certifierat familjejordbruk i 9:onde generation. De levererar mjölk till Norrmejerier och säljer även nötkött och spannmål. Till bageriet levererar de korn av sorten Planet som egentligen är ett maltkorn men som också är gott att baka på och äta som gröt!
Olov Johansson
Håkmark, Umeå
Månskensboende som bor på en familjegård i Håkmark strax utanför Umeå. De håller får men odlar även svedjeråg. Svedjerågen sås redan på sensommaren, betas av fåren på hösten och skördas först året efter.
Återförsäljare
Vi har en del återförsäljare för kolastänger, korngröt & mjöl. Vill du bli återförsäljare så är du välkommen att höra av dig.
Öre kvarn & bageri i media:
https://www.land.se/livet-pa-landet/sara-forverkligade-sin-bageridrom-via-facebook
https://www.vasterbottningen.se/2023-11-17/sara-vagar-satsa-pa-en-virvelkvarn-90bcd
https://www.folkbladet.nu/2024-04-30/ore-gardsbageri-blir-arets-landsbygdsforetag-763f4
https://www.sverigesradio.se/avsnitt/norrlandsresan-emma-werners-kanelbullar-av-surdeg
https://www.vk.se/2017-02-10/facebookbageriet-flyttade-ut-pa-landet
https://www.land.se/livet-pa-landet/5-unga-foretagare-som-satsar-pa-landsbygden
https://www.vk.se/2017-02-10/kika-in-i-saras-gardsbager
bottom of page